Robot

Een maatje in huis

Robotmaatjes die leven in de brouwerij brengen, mensen stimuleren en activeren, een oogje in het zeil houden en familie en mantelzorgers ondersteunen. Dat is geen toekomstmuziek meer!

Nao

Robot Nao, (oorsprong 2005) heeft als doel om te ondersteunen bij, mechanische en cognitieve vaardigheden. NAO moet worden gezien en ervaren als een maatje bij dagelijkse bezigheden en/of oefeningen. Tot nu toe zijn ervaringen opgedaan in woonzorg complexen waar NAO als ondersteuning van bijvoorbeeld de ergotherapie wordt ingezet. Ook zijn er zeer positieve ervaringen met NAO in combinatie met kinderen met vormen van autisme.

Giraf

Deze 'telepresence robot' steekt letterlijk zijn nek uit om mensen met elkaar te verbinden. Via een beeldverbinding is deze robot op afstand te besturen, komen familie en vrienden 'virtueel op bezoek' en is er menselijk contact. Steekwoorden zijn: gemoedsrust, plezier, nooit alleen, je verbonden voelen, delen van gevoelens, help de helpers, menselijke zorg, en zorgverlening is weer een hip beroep.

Er wordt in Nederland gewerkt aan verschillende projecten waarin wordt aangetoond dat robotica en domotica samenwerken om mensen te ondersteunen langer zelfstandig te blijven, beter voor elkaar te kunnen zorgen, en een leuke tijd te hebben in de woonomgeving.

Inzichten en ervaringen geven veel inspiratie en doen ons geloven dat in een nabije toekomst robotmaatjes in huis geen bijzonderheid meer zullen zijn.