De woning

Domotica (ook wel huisautomatisering of smart home genoemd) is het toepassen van elektronica en huisnetwerken ten behoeve van automatisering in en om de woning. Het woord "Domotica" is een samentrekking van het Latijnse woord domus (huis) en -tica dat lijkt te duiden op 'toegepaste wetenschap'. Men komt het ook tegen in de hedendaagse begrippen informatica, telematica en robotica).

Een definitie van Domotica is: De integratie van technologie en diensten, ten behoeve van een betere kwaliteit van wonen en leven. Bij Domotica draait het dus niet alleen om integratie van techniek en bediening in de woning, maar ook om de dienstverlening van buitenaf naar de woning. Domotica is overal het Slimste Huis toegepast . Als basis is het merk-onafhankelijke huisbesturing systeem KNX gebruikt.

De vraag naar comfort en flexibiliteit in de leefomgeving neemt toe. Het efficiƫnter gebruik van energie wordt steeds belangrijker. Meer comfort en veiligheid gekoppeld aan de toenemende behoefte aan zelfredzaamheid vragen om intelligente besturings- en controlesystemen voor in huis. Dat klink ingewikkeld maar komt er eigenlijk op neer dat veel wat in huis gebruik maakt van stroom met elkaar kan samenwerken.

We ervaren allemaal dat in de loop van de tijd dat we ons huis gebruiken, zaken verschuiven, anders inrichten, apparatuur bijkopen enz. Zoals we het gewend waren, deed alles het prima maar was van enige samenhang geen sprake.

Een Domotica systeem is te bedienen vanuit vaste (bedrade) schakelaars maar ook is draadloos bedienen een optie. Het kan prima samenwerken met andere systemen en zorgt er dan voor dat het als het ware weer een nieuw totaal syteem wordt. Dat heeft weer als voordeel dat alles te samen weer een geheel vormt en vanaf een plaats en in combinatie met elkaar kan worden bediend. De bediening kan vanuit een tablet of smart phone, traditioneel uitziende schakelaars, draadloze schakelaars enz.

Voorbeeld van Domotica: nu bent u gewend dat u vloer en schemerlampen langs loopt om ze aan of uit te zetten. Domotica stelt u in staat om met een druk op een knop alle lampen tegelijk of in combinatie aan of uit te schakelen. Dit noemen we een scenario en daarvan zijn er velen te bedenken afhankelijk van de situatie en wensen.

Ander voorbeeld: bij het verlaten van het huis, met een druk op de knop alles waarvan u vindt dat dat uit moet zijn als u niet thuis bent, uitzetten. Wooncomfort, veiligheid en energiebesparing: zijn aandachtspunten waaraan woningen vandaag de dag moeten voldoen. Nieuwbouw maar zeker ook in geval van renovatie.

Huisnetwerken zorgen ervoor dat de installatie van een woning perfect op elkaar wordt afgestemd op de wensen van de bewoner: Zo wordt een huis een intelligent thuis.

Systeemintegrator

Een systeem integrator streeft ernaar de beste en veiligste partner te zijn voor uw installatie, en is de verbindende factor tussen de elektricien, loodgieter, verwarmingsmonteur, alarm monteur, etc. etc. Hij gaat met u in gesprek over uw wensen en mogelijkheden. Hij zoekt samen met u naar de optimale situatie. Dat betekend niet altijd dat hij heel veel zal gaan toepassen. Een goede systeemintegrator durft u ook een spiegel voor te houden en kritische vragen te stellen over de door u geformuleerde wensen. Soms denk u iets te 'willen' maar na een goed gesprek is het mogelijk dat u toch tot een ander inzicht komt.

Systeemintegratie is een specialisme en vraag veel kennis van diverse toepassingsgebieden. Immers bij voorkeur wilt u bij het uitzetten van uw huis niet alleen de verlichting uit maar ook uw verwarming een graadje lager zetten. Dit vraagt om discipline overstijgende kennis of te wel systeemintegratie.

Systeemintegrator van Het Slimste Huis:

Van Til domotica
Ropjeskuil 22,
1815 HM Alkmaar
Tel: 072-511 6693
www.vantil-domotica.nl